Korthout logo natuurlijk natuurlijkbeter rokenstoppen

Stoppen met roken?

Misschien een goede gedachte!

Gefeliciteerd ! ! !

U denkt erover te gaan stoppen met roken, of u wilt er tenminste wat meer over weten.

Hier vindt u niet alleen interessante dingen over het roken en het stoppen met roken. Wij geven u ook tips die kunnen bijdragen aan een succesvolle stoppoging.

Natuurlijk bieden wij ook professionele ondersteuning bij het stoppen met roken.

Wat levert niet (meer) roken u op ?

Wat zouden anderen u iets voorhouden?
Niemand weet beter dan uzelf wat niet (meer) roken u oplevert!

Zet het dus eerst maar eens voor uzelf op een rijtje.
Dat komt u namelijk goed van pas wanneer u straks ook echt gaat stoppen.

natuurlijkbeter roken stoppen geld
bankbiljet geld

U vergaart een kapitaal voor u er erg in heeft !

Hoeveel sigaretten of shaggies rookt u eigenlijk?
Hoeveel pakjes sigaretten of builtjes shag zijn dat er in de week?
Wat kost een pakje of een builtje tabak?

Tel maar eens op en u ontdekt hoeveel er nu nog letterlijk in rook opgaat en …  hoeveel u straks dus zomaar handje-contantje overhoudt. Het is vast niet overdreven te zeggen dat u – na te zijn gestopt – dus jaar in jaar uit een kapitaaltje overhoudt waar u erg veel leuke dingen mee kunt doen!

Sigaretten van een zeker merk kosten per pakje van 19 stuks momenteel €6,-. Stel dat u een matige roker bent en u in twee dagen een pakje gebruikt. Dat betekent: 3½ pakje per week voor €21,-. In een heel jaar geeft u dan €1092,- aan tabak uit. Wanneer u een pakje per dag rookt, houdt u na stoppen met roken in een jaar €2184,- over!

Wat voor leuke aangename besteding zou u kunnen bedenken voor zo’n bedrag?!

Gezondheidsvoordelen voor uzelf zijn vaak direct merkbaar !

Mensen die stoppen met roken merken vaak al snel gezondheidsvoordeel.
Dit is wat veel van hen melden:

 • Ik heb het gevoel weer helemaal mezelf te worden.
 • Ik voel me lekkerder.
 • Ik ervaar meer lucht te hebben en beter te kunnen ademen.
 • Ik hoest niet meer.
 • Ik voel me vrijer omdat ik niet meer word geleefd door de sigaret, die stiekem bij alles wat ik wil doen mijn agenda bepaalt.
 • Ik proef en ik ruik beter.
 • Mijn handen en voeten zijn warmer.
 • Mijn huid en mijn haar zien er veel beter uit.

Ook op de langere termijn is er gezondheidsvoordeel, maar dat merkt u pas later:

 • U heeft minder kans om ziek te worden door roken.
 • Kinderen in uw directe omgeving lopen veel minder kans op allerhande acute en chronische aandoeningen.
 • Kinderen in uw omgeving lopen veel minder kans later ook zelf te gaan roken.
 • U heeft minder kans om te overlijden door roken.
 • Er is minder kans dat mensen in uw omgeving door uw rook ziek worden of voortijdig overlijden.

Eindelijk fris !

Wie zelf rookt heeft dat waarschijnlijk niet eens door maar …. tabaksrook stinkt, vooral wanneer die is doorgedrongen in haardos, mondslijmvlies, huid, kleding, behang, auto-interieur enzovoort.

Als u niet meer rookt bent u merkbaar frisser, voor zichzelf en voor anderen.

Wanneer u bent gestopt met roken, draagt u niet meer die voor uzelf niet maar voor anderen wel merkbare oude tabaksrook-walm uit haren, huid, mond en kleding meer met u mee. Mensen in uw omgeving hoeven niet meer – letterlijk – hun neus voor u op te halen, omdat u weer gewoon fris ruikt.

Afkeurende blikken worden weer vriendelijke gezichten. Vaarwel ‘paria’!

Tijd over !

Als u stopt met roken houdt u tijd over! Er gaat namelijk nogal wat tijd zitten in rookgedrag en -ritueeltjes. Dit geldt voor shag-rokers in nog sterkere mate dan voor sigaretten-rokers.

Tijd over houden … wie wil dat nu niet? Voor stoppers is dit zomaar binnen handbereik!

Yes we can ! You'll feel yourself great again !

Van alle rokers (in Nederland) overweegt zo’n 70% te stoppen met roken. De meesten van hen komen er alleen nu nog even niet aan toe. Zij niet, maar u wel, toch?

Stoppen geeft een goed gevoel over jezelf. U voelt zich bevrijd en u mag trots op uzelf zijn. Want u presteert wat en het resultaat mag er echt wel wezen! You’ll feel yourself great again!

natuurlijkbeter yes

Feiten over roken en tabak

Klik/tik op onderstaande items om er meer over te weten te komen.

NIET MEER roken en gezondheid

Roken schaadt enorm de gezondheid, meestal niet direct maar vooral pas op langere termijn.

Als u vanaf vandaag niet meer rookt betekent tenminste dat u de kans op ziekte of voortijdig overlijden ten gevolge van roken niet verder vergroot.
Waarschijnlijk wordt de kans op ziekte of voortijdig overlijden ook kleiner, vergeleken met wanneer u zou doorgaan met roken.

Stoppen met roken betekent niet dat alle risico’s van het in het verleden gerookt hebben worden opgeheven, of dat alle klachten die u nu misschien vanwege het roken zou hebben volledig verdwijnen.
Maar stoppen met roken levert altijd gezondheidswinst op ten opzichte van door roken. (Zie ook hierboven onder het blokje Wat levert niet (meer) roken u op? .)

Roken en gezondheid

Roken is ongezond. Dat is echt geen nieuws meer.

verslaving
Wie voor het eerst een sigaret of shaggie rookt merkt doorgaans meteen een ziekmakend effect ervan: men wordt ziek, bleek, misselijk, trillerig, enzovoort. Dit zijn eigenlijk de acute vergiftigingsverschijnselen van nicotine. Die zijn weliswaar niet leuk, maar ze zijn nog slechts het allerkleinste gezondheidsprobleem door roken. Deze verschijnselen verdwijnen wanneer men door-rookt. Je raakt gewend aan de nicotine en je lichaam stelt er zich op in. In medische termen heet dit tolerantie; tolerantie is een van de kenmerken van verslaving. Dit verslavingsaspect speelt overigens een grote rol bij het stoppen met roken.

schadelijke stoffen
Veel belangrijker zijn de lange-termijn-effecten van roken. In tabaksrook zitten erg veel zeer schadelijke stoffen die elk op zich en nog extra in onderlinge combinatie allerlei schadelijke effecten geven.
In tabaksrook zitten schadelijke stoffen zoals aceton (nagellak remover), arsenicum (insectenverdelger), methopreen (vlooienspray),  fosfor (rattengif), naftaleen (mottenballen), formaldehyde (conserveermiddel voor overledenen), ammoniak, xyleen, butagas, cadmium, lood enzovoort …; alleen dan wel allemaal tegelijk!

roken en kanker
Roken doet cellen veranderen, waardoor er kanker kan gaan ontstaan. Longkanker is in dezen berucht: roken veroorzaakt 9 van de 10 gevallen van longkanker. Longkanker is ook de soort kanker die de meeste doden oplevert. Ook andere vormen van kanker hebben een sterke relatie met roken, zoals leukemie en kanker van de mondholte, strottenhoofd, slokdarm, maag, blaas, nieren, lever, baarmoederhals, alvleesklier en darmen.
Elk jaar krijgen er in Nederland 19.000 mensen kanker als gevolg van roken; dat is 19% van alle gevallen van kanker.
Niet alleen zelf roken levert verhoogd risico op het krijgen van kanker. Zelfs het regelmatig meeroken (het zogenoemd passief roken) vergroot al het risico op het krijgen van longkanker met 20 tot 30%! Een op de honderd sterfgevallen wereldwijd komt door meeroken!

hart- en vaatziekte
Misschien nog wel belangrijker dan het kankerverwekkende effect van tabaksrook is dat het de wanden van bloedvaten ziek maakt. Dit gebeurt al veel eerder dan het ontwikkelen van kanker.
Zieke en beschadigde bloedvaten resulteren in verminderde bloedtoevoer naar hart, hersenen, benen, nieren enzovoort. Gevolgen zijn dan pijn op de borst, hartinfarct, hartfalen, TIA’s, herseninfarct, beroerte, aneurysma, etalagebenen (en misschien wel noodzaak tot amputatie van een voet of onderbeen), hoge bloeddruk enzovoort.

COPD
COPD ofwel chronisch obstructief longlijden heeft een sterke relatie met roken. Het is een aandoening waarbij het vermogen om zuurstof op te nemen en koolzuurgas uit te ademen langzaamaan steeds verder achteruit gaat. Longweefsel wordt minder veerkrachtig, er treden chronische ontstekingen op en er gaat longweefsel te gronde. Het eerste verschijnsel van beginnende COPD is hoesten. Dat wat rokers vaar vergoelijkend benoemen als “Ach, ik heb een rokershoestje hé” is feitelijk een teken van een begin van COPD!

Zwangerschap en roken

Zelf roken of zelfs ook maar meeroken is ongezond voor de vrucht in de baarmoeder. Dit kan al tijdens de zwangerschap risico op problemen geven, maar ook risico op problemen bij de baby kort na de geboorte of zelfs ook pas op langere termijn.

Zelf roken of meeroken leidt voor de zwagere of de baby onder meer tot een groter risico op:

 • miskraam
 • slechter groeien van de vrucht
 • laag geboortegewicht en minder volgroeid zijn
 • extra complicaties bij de bevalling
 • wiegedood
 • gezondheidsproblemen op kinderleeftijd zoals longproblemen, overgewicht en gedragsproblemen (ADHD)
 • grotere kans dat het pasgeboren kind later in het leven zelf ook gaat roken

Roken vermindert de vruchtbaarheid. Dit feit kan een extra motivatie zijn voor zowel man als vrouw om al voorafgaand aan een gewenste zwangerschap niet meer te roken.

Kinderen en roken

Meeroken, (ook wel passief roken genoemd) is erg ongezond. Kinderen zijn nog kwetsbaarder voor andermans tabaksrook dan volwassenen.

Kinderen die opgroeien in een omgeving waar (regelmatig) wordt gerookt hebben groter risico op onder meer:

 • wiegendood
 • astma
 • middenoorontsteking
 • hoesten
 • benauwdheid
 • hersenvliesontsteking
 • minder goede ontwikkeling van de longen

Ook hebben kinderen die opgroeien in een omgeving waar regelmatig wordt gerookt grotere kans om later zelf te gaan roken, met alle gezondheidsrisico’s die daarmee samenhangen.

Roken, tabak en milieu

Veel mensen weten niet dat roken ook zeer schadelijk voor het milieu is.

vervuilende tabaksrook
Als roken in één adem wordt genoemd met milieuschade, dan zou je al gauw denken aan luchtvervuiling door sigarettenrook. Dan wordt er eens hartelijk om gelachen en dit probleem bagatelliserend in de schaduw geplaatst van luchtvervuiling door industrie en auto’s. Toch gingen er in 2005 tenminste 31 biljoen sigaretten in rook op. Daarmee hebben we het dan toch over tonnen gif die in de atmosfeer komen.

tabakplantages en bodemverontreiniging
Een tabaksplant heeft veel mest en bestrijdingsmiddelen nodig om te kunnen groeien. De meeste van deze stoffen zijn zeer giftig en soms zelfs kankerverwekkend. Via het grondwater verontreinigen de middelen het drinkwater van de dorpen in de omgeving van tabakplantages. Ook verliest de bodem door tabaksbouw veel voedingsstoffen. Na een aantal jaren is de bodem uitgeput en kan er niets meer op verbouwd worden, dus ook geen voedsel.

tabakproductie en ontbossing
Tabaksbladeren worden gedroogd door het verbranden van steenkool, gas, olie of hout. In ontwikkelingslanden gebruikt men voor het drogen van tabak in ongeveer de helft van de gevallen hout. Hiervoor wordt per jaar ongeveer 2,5 miljoen hectare bos gekapt. Dat is bijna de helft van de totale oppervlakte van Nederland. Het drogen van tabak is daarmee verantwoordelijk voor ongeveer 15% van de jaarlijkse wereldwijde ontbossing. Voor elke 300 sigaretten moet een boom gekapt worden. Als één roker 25 sigaretten per dag rookt, moeten voor die ene roker dus 30 bomen per jaar omgehakt worden. Voor de ruim vier miljoen rokers in Nederland zijn dat dus jaarlijks meer den honderd miljoen bomen! Volgens schattingen gaat er zo jaarlijks wereldwijd zo’n 10 miljoen hectare (regen)woud verloren.
De effecten van de houtkap zijn desastreus. Bomen zijn noodzakelijk om de bodem tegen regen en wind te beschermen. Door ontbossing ontstaat erosie: de grond is niet langer tegen zware regens beschermd en spoelt weg. En ook wind krijgt vrij spel op de bodem. Hierdoor neemt de vruchtbaarheid van de bodem af en kunnen er lange tijd geen planten meer groeien. Ook voedsel voor de bevolking kan niet meer worden verbouwd. (De fabrikant die op zijn sigarettenpakje sinds jaar en dag een woestijn afbeeldt had achteraf beschouwd dus een vooruitziende blik.)

sigarettenfilters
Alleen al in de Verenigde Staten komt naar schatting jaarlijks 155.000 ton sigarettenfilters in het milieu terecht. Een deel daarvan komt terecht in magen van vogels en andere dieren. Sigarettenfilters hebben soms 25 jaar nodig om te verteren. In elk geval tot ze geheel verteerd zijn (maar nadien misschien ook nog in de vorm van wat er na vertering overblijft) vervuilen ze het milieu, onze leefomgeving en die van dieren en planten.

Iedereen die rookt levert in wezen met elke trek aan sigaret, pijp, sigaar of joint en elke weggegooide peuk met filter eigenlijk een bijdrage aan milieuvernietiging en -vervuiling.
Wilt u dat op uw geweten (blijven) hebben?

natuurlijkbeter rokenstoppen.nl meeroken passief roken
natuurlijkbeter roken stoppen gif sigaret tabak

JONGEREN willen wel wat anders weten ... ...

natuurlijkbeter rokenstoppen.nl stoppen met roken

Klik/tik op onderstaande items om er meer over te weten te komen

chill !

Roken is chill !?!

Maarehhh … is die peuk nou chill, of ben jij dat?

Wil jij bij een peuk tussen je vingers horen … of toch liever bij een leuk groepje vriendinnen en vrienden?

De lol zit hem in optrekken met je vrienden. Wel of geen sigaret of shaggie tussen je vingers maakt dan toch helemaal niets uit, of wel?

wist je dat ... ...

Wist je …

 • … dat er veel meer mensen niet roken dan wel, en dat dit ook onder jongeren zo is?
  Meer dan driekwart van de jongeren tussen de 15 en 19 jaar rookt namelijk niet.
 • … dat roken en seks heel slecht bij elkaar passen?
  Want net als contact interssant begint te worden gooit die zware rookadem roet in het eten, want ‘you never get a second chance to give a first impression!’
 • … dat wie de pil gebruikt én daarbij ook rookt heeft een 10 tot 20 maal grotere kans op het krijgen van een hartaanval?
  … dat de kans om dood te gaan door het roken even groot is als de kans dat wanneer je een eurootje opgooit kop boven komt te liggen?
 • …dat jongens rokende meiden not hot vinden?

clean en fris ! 🙂

Schoon en fris, daar ga je voor. Leuke kleding, fris luchtje … je wilt toppie voor de dag komen.

Maar ken je dat, die walm van oude rook die om iemand die rookt heen kan hangen en die niet eens verdwijnt door gebruik van een parfumluchtje? Rokers hebben vaak niet eens door dat ze naar oude rook stinken. Misschien laat net die ene leuke meid of knul je er links voor liggen. Zoiets wil jij jezelf toch niet laten overkomen?

Heb je wel eens een asbak uitgelikt? Vast niet! Maar dat is wel zoiets dat je meemaakt wanneer je zoent met iemand die rookt. Niet alleen net nadat die een peuk heeft opgestoken, maar ook nog langer nadien.

Je hoeft niet eens te zoenen om geurtjes aan slijmvliezen bij iemand die rookt gewaar te worden: rokers hebben zonder dat ze het weten vaak al een vieze zurige ademgeur. En dan hebben we het nog niet eens over de ademgeur van de rook zelf.

Van roken krijg je meer last van tandplaque en dus een slechter gebit. Bovendien verkleuren je tanden geelbuin.

Vind je de geelbruine verkleuring aan de vingers van rokers ook zo cool?

 

Leuke binnenkomer als je op zoek bent naar vrienden of vriendinnen!

verouderen ? 🙁

Mensen die roken verouderen sneller. Dat kan al op jonge leeftijd merkbaar worden.

Je moet vooral lekker gaan of blijven roken als de volgende dingen je aanspreken:

 • dunne huid met al op jonge leeftijd rimpels
 • vroeg kaal worden
 • vroeg grijs worden
 • er ouder uitzien dan je werkelijk bent
 • eerder losse tanden krijgen en toe zijn aan een kunstgebit
 • snel buiten adem zijn
 • kanker krijgen
 • hartaanval of beroerte krijgen
 • slechte bloedvaten waardoor amputatie van een voet of onderbeen nodig is
 • trombose en longembo;ie krijgen en daar dan snel aan overlijden
 • longziekten krijgen en je dagen moeten slijten in een rolstoel met permanent een zuurstofslangetje in je neus
 • ontdekken dat wonden voortaan slecht genezen

seks en voortplanting 😛

Jawel mannen … uit onderzoek is gebleken dat roken de lengte van het mannelijk lid in erectie zeer ongunstig kan beïnvloeden en ook dat je van roken een minder goede erectie krijgt.

En door roken wordt er 24% minder sperma geproduceerd. En er is risico dat geproduceerd sperma door roken kan zijn beschadigd. Nakomelingen van een rokende vader hebben meer kans op kanker op jonge leeftijd.

Wie wel seks heeft en de pil gebruikt én daarbij ook rookt heeft een 10 tot 20 maal grotere kans op het krijgen van een hartaanval.

Meisjes en jonge vrouwen die roken hebben meer menstruatieproblemen. De menopauze ( ‘overgang’) begint 2 tot 3 jaar eerder. Wie de pil slikt én rookt heeft opvallend meer kans op een beroerte, een hartaanval of trombose en een longembolie. Risico op allerlei zwangerschapsproblemen, miskraam, doodgeboren kindje en ook baarmoederhalskanker completeren het feestje van roken.

Wie wel kinderen wil moet zich bedenken dat van rokende mannen de kwaliteit van sperma veel slechter is en dat rokende vrouwen minder vruchtbaar worden. Jonge vrouwen én mannen doen er dus goed aan om al maanden vóór de bevruchting niet meer te roken.

wat schuift dat nou ? ... € ...

Roken kost een paar lieve centen.

Die centen, nee eurobiljetten!, gaan dag in dag uit, week in week uit, maand in maand uit letterlijk in rook op.

Stel dat je zou stoppen met roken … dan kun je voor het geld dat niet meer verrookt wel even andere leuke dingen doen. Dingen die minstens even plezierig zijn.

Zomaar wat voorbeeldjes (ervan uitgaande dat je twee dagen met een pakje sigaretten doet en je €21,- per week aan roken uitgeeft):

 • Fitforfree onbeperkt fitnessen, €16,95 per maand: gratis en je houdt zelfs nog geld over, dubbel goed voor je gezondheid dus
 • nieuwste muziekalbum van je favoriete artiest, €15,-: gratis als je 5 dagen niet rookt
 • Sloggi bh, €13,99: gratis als je 5 daagjes niet rookt
 • Björn Borg boxer, €29,50: gratis door anderhalve week niet te roken; en zo’n boxer gaat nog eens veel langer mee dan die paar peuken
 • Philips tondeuseset, €59,95: gratis door een kleine 3 weken niet te roken
 • Bablyss Pro krultang: €79,99: gratis door een kleine 4 weken niet te roken
 • Wilson tennisracket, €79,95: gratis door een kleine 4 weken niet te roken
 • Dior zonnebril, €319,-; gratis door iets meer dan 15 weken niet te roken
 • Sony Playstation 4, €338,-: gratis door 16 weken niet te roken
 • Samsung Galaxy tablet, €238,-: gratis door een kleine 12 weken niet te roken
 • last-minute vakantiereis van een week naar Griekenland, €399,-; gratis door 19 weken niet te roken en als je er negen en een halve maand van maakt kun je zelfs je vriend of vriendin gratis meenemen; voortaan elk jaar gratis op vakantie dus, en je houdt zelfs nog vakantiegeld over!
 • occasion Peugeot snorscooter: €995,-: gratis door48 weken niet te roken
 • Apple Macbook Air laptop:  995,-: gratis door48 weken niet te roken

En als je een pakje per dag rookt, dan heb je elk van bovenstaande dingen al in half zoveel tijd bijeen gespaard!

natuurlijkbeter rokenstoppen.nl roken lelijk
natuurlijkbeter rokenstoppen.nl roken libido potentie

Stoppen met roken

Stoppen met roken … u kunt het! Ook als een eerdere poging nog niet succesvol is geweest.
Honderdduizenden landgenoten zijn u al voorgegaan, dus waarom zou het u (ditmaal) dan niet gaan lukken?

Stoppen met roken lukt .. als u zelf echt wilt stoppen.
Willen stoppen is voorwaarde nummer 1.
Maar omdat roken een verslaving is, komt er meer kijken bij het stoppen.
Lees hieronder meer daarover …

natuurlijkbeter succes

Goede voorbereiding is erg belangrijk

Om een poging tot stoppen met roken (los van de vraag of u daarbij wel of geen professionele hulp zoekt) te laten slagen is een goede voorbereiding erg belangrijk. Daarom is het goed dat u van tevoren uw motivatie helder hebt.
Ook is het belangrijk dat u zicht heeft op wanneer en waarom u momenteel vooral rookt. Inzicht in uw rookgedrag van nu kan u helpen om straks valkuilen bij het stoppen met roken te vermijden. En om de teleurstelling achteraf te voorkomen van te zeer in lichaamsgewicht te zijn aangekomen is het goed om tijdens uw stoppoging op te letten vooral gezond te snacken.
Als u al eerder bent gestopt met roken (maar ook opnieuw bent begonnen) kunt u daar voor een nieuwe stoppoging ook veel leerzaams uit halen om er nu uw voordeel mee te doen.
Bedenk dat een beetje stoppen niet kan; u moet steeds alert blijven om alleen maar die eerste sigaret niet te nemen, onder geen beding.

motivatie
Zet voor uzelf zwart op wit waarom u wilt gaan stoppen met roken. Is het omdat u aan uw lijf al voelt of ziet dat roken u dwars zit (minder uithoudingsvermogen, hoesten, geelbruine vingers en nagels, vale huid)? Kent u in familie- of vriendenkring mensen die erg ziek werden of overleden mede ten gevolge van roken? Heeft u er een hekel aan dat uw haar, uw huid, uw mond, uw kleding, uw auto en uw gordijnen zo naar rook stinken? Of kunt u uw geld wel beter besteden dan het letterlijk in rook te laten opgaan? (Reken eens uit hoeveel je per week of in 1 jaar uitgeeft aan rookwaren!) Misschien heeft roken ook wel enkele voordelen voor u. Onderken die ook, want die bedreigen het succes van een eventuele stoppoging.  Schrijf de voordelen en de nadelen die roken voor u heeft eens in twee rijtjes naast elkaar op en zie welk rijtje voor u het zwaarste weegt.

valkuilen
Zet voor uzelf op een rijtje wanneer u momenteel vooral rookt. Situaties waarin u nu (misschien soms gedachteloos) een sigaret pakt zijn wanneer u gestopt bent juist gevaarlijke momenten. Denk bijvoorbeeld aan koffiepauzes, eind van de maaltijd, samenzijn met vrienden die roken, in de auto, enzovoort. Als er tabak in de buurt is kunt u ook dan op de automatische piloot weer gaan roken, en als het niet in de buurt is kunt u het er juist even extra moeilijk door hebben. Schrijf op op welke momenten u straks extra op moet passen niet een sigaret te zullen pakken. Schrijf meteen op wat u op die momenten zou kunnen doen om de drang om te gaan roken te ontlopen of te weerstaan. Gooi sigaretten, aanstekers en asbakken weg.

Voorkom demotivatie
Wanneer u als roker geen nicotine meer binnen krijgt verandert er vaak een en ander in de stofwisseling, waardoor u de neiging hebt iets in gewicht te zullen aankomen. Dit gebeurt echter vooral wanneer u (door het gemis aan de sigaret) uzelf beloning of troost geeft door het nemen van een snack of snoeperij. Te grote gewichtstoename brengt u later misschien weer in de verleiding weer te gaan roken. Bedenk dat de voordelen van stoppen met roken groter zijn dan de nadelen van een paar kilo extra. Plan met de stoppoging meteen in dat u als u al snackt of snoept, dat alleen doet met zo gezond mogelijke (calorie- en vetarme) traktaties. Of plan dat u op moeilijke momenten iets doet in plaats van neemt. Zorg meteen voor wat extra beweging (lopen, fietsen, sporten).


Planning
Stop niet in een opwelling of onbezonnen maar neem een duidelijk besluit. Kies de dag waarop u wilt stoppen goed uit, liefst een dag waarop het gemakkelijker lijkt om te stoppen. Voor de een is dat in het weekend of op vakantie, voor de ander juist op een drukke werkdag. Leef al wat toe naar de stopdag en probeer de weken tevoren al wat minder te roken, zodat het echt stoppen daardoor makkelijker kan worden. Sommige mensen voelen zich goed bij een ritueeltje rond de laatste sigaret als het afscheid van het roken.

Tips die al veel mensen hebben geholpen

De volgende tips hebben al veel mensen geholpen hun stoppoging succesvol te maken. Doe er uw voordeel mee!

Plan uw stoppoging en groei er naartoe.

Doe uw voordeel met wat u heeft geleerd door eerdere – al dan niet succesvolle – stoppogingen.

Zet voordelen en nadelen van roken en van niet meer roken op een rijtje.

Schrijf op wat uw eigen persoonlijke motivaties zijn om te stoppen. Probeer daarbij eerst en vooral ook positieve motivatoren te vinden. Twee voorbeelden van een positieve motivator zijn:
“Als ik niet meer rook kan ik de pauze weer gewoon met collega’s doorbrengen in plaats van buiten in de steeg te gaan staan roken”.
“Ik hoef niet meer bij elke leuke afspraak die ik wil gaan maken óók na te denken of ik die wel kan laten doorgaan omdat ik er altijd rekening mee moet houden of ik dan wel op tijd mijn sigaret kan roken.”

Zet voor uzelf op een rijtje wanneer u vooral rookt en waarom. Trek daaruit uw conclusies. Wanneer u gestopt bent zijn dit de de moeilijkere momenten. Bedenk tevoren wat u zou kunnen doen om zulke moeilijke momenten te omzeilen of te ontlopen.

Maak het uzelf niet moeilijk en doe alles wat met roken te maken heeft de deur uit: tabak, asbakken, aanstekers/lucifers.

Plan met de stoppoging meteen in dat u, als u al snackt of snoept, dat alleen doet met zo gezond mogelijke (calorie- en vetarme) traktaties. Of plan dat u op moeilijke momenten iets doet in plaats van neemt. Zorg meteen voor wat extra beweging (lopen, fietsen, sporten).

Veel ‘stoppers’ voelen zich er goed bij om aan anderen te laten weten dat ze gaan stoppen of gestopt zijn. Zo kunnen anderen hen steunen, maar ook wat begrip opbrengen wanneer een stopper wat chagrijnig over komt.

Is er iemand in uw omgeving die ook wil stoppen? Stop dan samen, zodat u elkaar kunt steunen, vooral op moeilijkere momenten.

Zorg ervoor alleen maar de eerste sigaret niet te nemen! Dit steeds opnieuw en voor de rest van uw leven!

Als deze tips u bij een eerdere stoppoging niet voldoende konden helpen, of wanneer u zich daar gewoon beter bij voelt, zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld bij Natuurlijkbeter – artsenpraktijk.

Meer informatie, achtergronden, filmpjes, ervaringsverhalen enzovoort vindt u op www.rokeninfo.nl.

Hulpmiddelen

nicotine-vervangers
De eerste hulpmiddelen die in beeld komen als ondersteuning bij stoppen met roken zijn producten ter vervanging van de verslavende stof: nicotine. Wanneer nicotine op een alternatieve manier in uw lichaam komt, hoeft u er dus geen sigaret voor op te steken. Bekende vormen van zulke hulpmiddelen zijn nicotine-kauwgom en nicotine-pleisters. Deze zijn bij de drogist te koop. Een ander maar minder goed alternatief is een nicotine bevattende e-sigaret. Zulke hulpmiddelen vervangen alleen de verslavende stof nicotine, maar pakken andere aspecten van rookverslaving niet aan.

medicijnen
Het medicament varenicline (Champix) kan helpen de behoefte aan nicotine te doen verminderen.
Het medicament bupropion (Zyban) is een antidepressivum dat ook blijkt te helpen bij het stoppen met roken
Deze medicijnen worden enkel op doktersrecept verstrekt door de apotheek.
Zulke medicamenten verminderen wel de behoefte aan de verslavende stof nicotine, maar pakken andere aspecten van rookverslaving niet aan.

Stoppen met roken betekent ingaan tegen een verslaving. Bij roken is de nicotine de verslavende stof. Maar stoppen met een verslaving is nog iets anders dan alleen maar het weglaten of vervangen van de verslavende stof. Professionele hulp bij stoppen met roken houdt hier juist rekening mee.

Professionele hulp bij stoppen

Bij Natuurlijkbeter – rokenstoppen krijgt u professionele ondersteuning door een arts bij het stoppen met roken. Hoe gaat het in zijn werk? Wat kunt u verwachten of waarmee kunt u rekening houden?

Dokter Korthout kan ‘stoppers’ op verschillende manieren ondersteunen. Voor professionele hulp bij stoppen met roken kunt u de praktijk bellen voor een afspraak hulp bij stoppen met roken.

Dokter Korthout behandelt mensen die hulp willen bij stoppen met roken bij voorkeur met moderne acupunctuurbehandelingen. Natuurlijk vormt een gesprek over het rookgedrag, motivatie om te stoppen, verwachte moeilijkheden en mogelijkheden enzovoort een wezenlijk onderdeel van de behandeling. Desgewenst kan de arts ook aanvullend ondersteunen met homeopathie of kruidenpreparaten, voedingssupplementen of geneesmiddelen.

Een erg populaire en vaak succesvolle behandeling ter ondersteuning van stoppen met roken is die met behulp van ooracupunctuur. Deze kent verschillende methoden die door Korthout worden beheerst.

Als je een afspraak maakt voor een consult hulp bij stoppen met roken is het raadzaam  tevoren de brochure Wat je zou moeten weten over stoppen met roken door te nemen.
(Klik hier om deze te downloaden.)
Belangrijke elementen daaruit vindt u op deze webstek ook al terug. Het is raadzaam om op de dag van de (eerste) behandeling liefst al niet meer te hebben gerookt. Op het eerste consult komen motivatie om te stoppen, rookgedrag, valkuilen, moeilijkheden en mogelijkheden enzovoort uitgebreid aan de orde.
Mede afhankelijk van de wensen van de cliënt wordt er een keuze gemaakt uit verschillende behandelmethoden:
De oudste en meest beproefde ooracupunctuur-methode is die waarbij tijdens het consult in totaal 11 naaldjes worden geprikt in het oor; deze naaldjes blijven slechts een aantal minuten in het oor.

natuurlijkbeter acupunctuur auriculo verblijfsnaald roken stoppen

Een andere methode is die waarbij er per oor maximaal 3 zogenaamde ‘verblijfsnaaldjes’ worden geplaatst; het is de bedoeling dat deze een aantal dagen of liefst weken in het oor blijven voordat ze ‘er uit groeien’. Bij deze twee methoden komen naaldjes te pas. Het ongemak van de prikjes blijkt veel mensen erg mee te vallen. Een derde mogelijkheid is behandeling van bepaalde punten in de oorschelp met laser, een bijzondere vorm van licht. Deze laatste behandeling is in tegenstelling tot de eerste twee absoluut niet pijnlijk of gevoelig. De EFT-methode is een acupunctuur-gerelateerde therapie waarbij door toepassing van een kloptechniek op acupunctuurpunten de actuele behoefte aan roken snel kan worden teruggedrongen. Bij deze methode komen geen prikken te pas; deze kan eenvoudig overal en altijd naar behoefte door de ‘stopper’ worden toegepast.

De behandeling is bedoeld om de behoefte aan nicotine te reguleren, de trek in een sigaret en afkickverschijnselen binnen de perken te houden en lichaam en geest in een meer relaxte toestand te brengen en te houden. Mocht de gekozen methode onverhoopt niet effectief genoeg blijken, dan kunnen altijd nog een of meer van de andere worden toegepast. In principe zal een eerste vervolgbehandeling na 3 tot 4 weken plaatsvinden. Doorgaans zijn 1 tot 3 behandelingen nodig.

Voor alle duidelijkheid melden we hier nog eens dat onze behandelmethoden bij stoppen met roken belangrijke hulpmiddelen zijn. Niet meer of minder dan dat; want enerzijds moet u het stoppen met roken toch vooral zelf doen en anderzijds is acupunctuur geen tovenarij of wondermiddel. Een goede voorbereiding, motivatie en doorzettingsvermogen blijven dan ook erg belangrijk.

Cursusavond stoppen met roken

Nu en dan organiseert Natuurlijkbeter een cursusavond over stoppen met roken. Doel is cursisten goede informatie te geven over roken, verslaving en het stoppen mat de rookverslaving. Met de tips, do’s en don’ts kunnen cursisten die dat wensen zelf al een goed voorbereide stoppoging gaan doen.
Wie na de cursus toch een consult hulp bij stoppen met roken behoeft, krijgt een deel van het cursusbedrag weer in mindering op het consulttarief.

Wanneer er een cursus gepland wordt, maken we dat via deze webstek en de regionale media bekend.

cursusinformatie

Momenteel is er geen nadere informatie.

Links naar mogelijk waardevolle webstekken

Klik/tik hier en u komt terecht bij Natuurlijkbeter artsenpraktijk.

Klik/tik hier en u komt terecht bij de online folder Wat je zou moeten weten over stoppen met roken.

Klik/tik hier en u komt terecht bij informatie van het Trimbos Instituut over roken, stoppen met roken enzovoort.

Klik/tik hier en u komt terecht bij STIVORO.

Een afspraak maken of ander contact met arts?

Ga naar Natuurlijkbeter – artsenpraktijk voor informatie over spreekuurtijden, het maken van afspraken enzovoort.

Op de pagina Contact vindt u een contactformulier.
Klik/tik hier om naar de pagina Contact te gaan.

Voor het maken van een afspraak kunt u het best even bellen (0183 – 30 26 51).

Korthout logo natuurlijk natuurlijkbeter artsenpraktijk

U kunt doorgaans al op korte termijn bij ons terecht voor een consult ter ondersteuning van het stoppen met roken.

Waar vindt u ons?

ons adres:

Hoekeinde 3

4254 LM  Sleeuwijk

 

telefoon: (0183)  30 26 51

e-mail: info@natuurlijkbeter.com

Disclaimer

De via dit medium verstrekte gegevens zijn informatief van aard en pretenderen niet volledig te zijn. De mogelijkheid dat gegevens verouderd of achterhaald zijn wordt niet uitgesloten.

Hoewel bij het samenstellen van deze webstek de uiterste zorg is nagestreefd, sluiten drs. Korthout en de samenstellers van deze webstek iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van informatie die op of via deze webstek beschikbaar is en evenzo voor eventuele gevolgen naar aanleiding van het gebruik van deze webstek.

Voor alle duidelijkheid wijst drs. Korthout ten aanzien van de webstek www.natuurlijkbeter.com en alle onderdelen daarvan met uitzondering van bepaalde (hyper)links en enkele afbeeldingen er op dat deze eigendom is van drs. A.C.F.M. Korthout te Sleeuwijk.

Waar er door deze webstek onbedoeld inbreuk wordt gemaakt op rechten van derden, kunnen deze belanghebbenden dit schriftelijk kenbaar maken, waarna de betreffende onderdelen van deze website terstond zullen worden verwijderd.