Geschiedenis rond BTW op medische consulten met acupunctuur
Dossier btw over consulten met medische acupunctuur
In 2007 had staatssecretaris de Jager (financiën) in de begroting opgenomen dat consulten waarbinnen bijvoorbeeld ook acupunctuur of homeopathie een plaats heeft (zogenoemde ‘aanvullende diensten’) te belast zouden moeten worden met 19% btw. De Tweede Kamer heeft zich toen tegen dat voornemen gekeerd en op basis van een motie van Kees Vendrik (GL) deze btw-heffing weten te voorkómen. (Alternatieve dekking voor het gat dat hierdoor in de begroting ontstond werd gevonden in verhoging van de accijns op wijn.)
In 2008 heeft de Jager de btw op aanvullende diensten gewoon opnieuw in de begroting gezet en gemakshalve ook de hogere accijns op wijn gehandhaafd. Op 21 oktober 2008 hebben organisaties van CAM-artsen (artsen voor complementaire/alternatieve geneeskunde) en een patiënten/ consumentenorganisatie als protest tegen de btw op medische consulten met aanvullende diensten een petitie aangeboden aan de Tweede Kamercommissie voor financiën. (Dokter Korthout was een van de aanwezigen.) Mede n.a.v. deze petitie heeft de Tweede Kamer zich opnieuw gekeerd tegen invoeren van btw op consulten met aanvullende diensten. VWS en Financiën werd gesommeerd eerst een duidelijke regeling te gaan treffen over welke zorg nu wel en welke niet voldoende kwaliteit heeft om buiten btw-heffing gehouden te kunnen worden. De suggestie werd gedaan om binnen de wet BIG een apart register voor (gekwalificeerde) ‘alternatieve’ therapeuten in te richten. VWS heeft hier echter nooit gevolg willen geven. De zaak van btw op consulten met aanvullende diensten werd jaar in jaar uit aangehouden. ***
Nadat in 2012 het kabinet Rutte I was gevallen sloot een gelegenheidscoalitie van 5 partijen het zogenoemde Lente-akkoord om het land voorlopig bestuurbaar te houden en te voldoen aan Europese begrotingsregels. De btw op consulten met aanvullende diensten is hiermee – ontsnapt aan de politieke aandacht – binnen het hele pakket aan belastingmaatregelen gebracht en tegelijk daarmee aangenomen. Een coalitie van de patiëntenvereniging NPVA en organisaties van BIGgeregistreerde zorgprofessionals die ook acupunctuur toepassen (NAAV en NVA) hebben tussen december 2012 en maart 2013 op hoog niveau overleg gevoerd met het Ministerie van Financiën. Terwijl overleg nog gaande was heeft Weekers om belastinginning per 1-1-2013 te kunnen veiligstellen alvast in december 2012 btw-heffing op consulten met acupunctuur enz. afgekondigd.
De staatssecretaris had er in totaal drie Staatscourantpublicaties in een periode van vier maanden voor nodig om de regelgeving naar zijn hand te zetten, waarbij hij gebruik maakte van wat er in het genoemde overleg aan het ministerie aan argumenten werd aangedragen.
De Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging startte in april 2013 een proefprocedure tegen de reeds afgedragen 21% over consulten met acupunctuur. De voorzieningenrechter moest er aan te pas komen om vaart te maken met afhandeling van bezwaar tegen de btw heffing. De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde in september 2014 dat de btw-heffing op consulten van een arts die acupunctuur toepast niet mag. De Belastingdienst is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Ook het Gerechtshof ín ’s-Hertogenbosch heeft geoordeeld dat er over medische consulten met acupunctuur geen btw mag worden geheven. In de uitspraak is ook voor recht vastgesteld dat acupunctuurbehandelingen door de arts toegepast moet worden gezien als het verrichten van handelingen op het gebied van de geneeskunst in de zin van de wet BIG.
Vanaf 1 november 2015 zullen veel artsen die acupunctuur, homeopathie enzovoort toepassen geen btw meer in rekening brengen aan hun patiënten.