Vanaf 1 januari 2013 moeten patiënten 21% btw gaan betalen meer gaan betalen voor hun bezoek aan de acupunctuurarts. Tot nu toe hoeft er over geen enkel artsenconsult btw te worden betaald. Maar vanwege het ‘lente-akkoord’ gaat dat alleen voor consulten van acupunctuurartsen en soortgelijke dokters veranderen. Patiënten worden hiervan de dupe. Als ze al aanvullend verzekerd zijn, zal de verzekering deze 21% niet extra gaan vergoeden. Patiënten gaan vaak naar een acupunctuurarts omdat andere gewone dokters ze niet verder hebben kunnen helpen. De zorg die hen wél vooruithelpt wordt nu duurder gemaakt.
Btw op deze groep van doktersconsulten is niet slim. De overheid denkt er een dubbeltje mee te ontvangen en vergeet dat het resultaat wordt dat er kwartjes betaald moeten gaan worden. Zonder acupunctuurbehandelingen zullen deze patiënten waarschijnlijk weer aangewezen zijn op duurdere behandeling door andere specialisten, met kans op bijwerkingen die de acupunctuur niet heeft. Acupunctuur helpt ook ziekteverzuim terug te dringen; minder acupunctuur betekent dan ook meer ziekteverzuim. De btw-maatregel maakt ongeoorloofd verschil tussen de ene soort arts en de andere. Die beknot ook het recht van patiënten op de vrije keuze van behandeling en behandelaar.
De overheid komt vanuit onwetendheid tot de btw-maatregel door twee argumenten – waarvan er één niet klopt – naar believen door elkaar te gooien. De eerste is deze: “Alles wat bewezen effectief is heeft een plaats binnen de gezondheidzorg en blijft vrijgesteld van btw.” Het tweede en pertinent foute argument is: “Van alle (reguliere) medische behandelingen is de effectiviteit wetenschappelijk bewezen en de effectiviteit van acupunctuur (en ook van complementaire of alternatieve medische behandelingen) is niet bewezen.” Er is juist veel wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur wel degelijk werkt. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat acupunctuur bij chronische schouderklachten zelfs effectiever is dan de gangbare orthopedische behandeling met medicijnen en fysiotherapie. En de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft al in 1979 een lijst opgesteld met aandoeningen waarbij acupunctuurbehandeling aanbevolen wordt. Onder meer op basis van uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek wordt in Duitsland, Zwitserland en Groot-Brittannië acupunctuur bij bepaalde aandoeningen zelfs in het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Prof. Yvo Smulders van het VU Medisch Centrum publiceerde op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat van veel van de behandelingen die ‘gewone’ dokters dagelijks toepassen het effect helemaal niet wetenschappelijk bewezen is. Er mag niet alleen ronduit getwijfeld worden aan de werkzaamheid van veel van hun behandelingen; veel hebben daarbij zelfs nadelige effecten. En van acupunctuur die door een acupunctuurarts wordt gedaan zijn zulke bijwerkingen niet te verwachten.
Door het moedwillig inweven van het onjuiste argument in discussie en beleid worden acupunctuurartsen onterecht steeds minder gezien als dokter en uiteindelijk alleen nog maar als zakenman. Eerste gevolg daarvan is dat patiënten 21% meer moeten gaan betalen voor hun acupunctuurbehandeling.
Een heel vervelende tweede stap ligt dan al op de loer. Artsen moeten over ruim vier jaar aantonen voldoende ervaring met arstenwerk te hebben om als arts geregistreerd te blijven. Acupunctuurartsen dóén ontegenzeglijk veel artsenwerk. Maar als de overheid het toch bestempelt als commercieel werk dan is het heel goed mogelijk dat acupunctuurartsen hun BIG-registratie als arts verliezen. Dan vervallen ook de bevoegdheden die artsen hebben, en kunnen en mogen ze niet meer de zorg geven zoals ze die nu geven. Hun patiënten zijn dan opnieuw de dupe: ze moeten terugvallen op zorg die eerder vaak onvoldoende hielp, die meer vervelende bijwerkingen kan hebben, die eerder leidt tot dure ingrepen en langer arbeidsverzuim enzovoort.
Het opheffen van de btw-vrijstelling die acupunctuurartsen nu nog hebben is binnen het ‘lente-akkoord’ al door de Tweede Kamer vastgesteld, al hadden de Eerste Kamer en de Raad van State er wel kritische kanttekeningen bij. Toch verwacht de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) het tij nog te kunnen keren door een beroep op het na 12 september nieuw aan te treden parlement. Verschillende politieke partijen hebben al aangegeven deze zaak nog eens te willen bekijken. De NAAV zoekt steun van patiënten en andere burgers en heeft daarom een online petitie open staan waar men zijn steun kan betuigen: http://petities.nl/petitie/acupunctuurarts-geen-btw-wel-big. Wie meer wil weten over acupunctuurartsen, bij wat voor klachten acupunctuur aantoonbaar effectief kan worden toegepast enzovoort, kan informatie opvragen bij het NAAV-secretariaat (Zuidoostersingel 13, 8861GB Harlingen; internet: www.naav.nl; e-mail: info@naav.nl).