Gegeven:
De webstek van Ministerie van Economische Zaken www.ez.nl vermeldt onder Home> het volgende:
- In een open wereldeconomie realiseert EZ de condities voor een welvarend, duurzaam en ondernemend Nederland.
- In een wereld waar grenzen verdwijnen en mensen, kapitaal, informatie en producten zich steeds gemakkelijker verplaatsen, is Nederland dé plek om te werken, te ondernemen en te leven.
- Daarom zorgt EZ ervoor dat:
- Bedrijfsleven steeds meer ruimte krijgt om te ondernemen en te vernieuwen;
- Consumenten sterker staan en hun recht kunnen laten gelden;
- Onze energie schoon en zeker is en onze telecommunicatie veilig en betrouwbaar
Verder vermeldt de webstek van het Ministerie van Economische Zaken (onder wiens toezicht de Kamer van Koophandel sorteert) www.ez.nl onder Home > Ruimte voor ondernemers het volgende:
- “[…] De Kamers van Koophandel behartigen daarnaast de economische belangen van alle ondernemers in hun regio. […]”
Overweging:
De overheid verplicht artsen – artsen die werkzaam zijn op het terrein van de complementaire geneeskunde (ook wel CAM-artsen genoemd) daaronder begrepen -, op basis van de nieuwe Handelsregisterwet die op 1 juli 2008 in werking is getreden zich in te schrijven in het vernieuwde Handelsregister. Door deze verplichting geeft de landelijke overheid te kennen deze artsen te zien als ondernemers, en daarmee hun plaats verdienen of toegewezen krijgen als ondernemer in het veld van de economie.
Artsen, ook die voor complementaire en alternatieve geneeswijzen die kortweg CAM-artsen worden genoemd, krijgen van overheidswege de verplichting zich aan regelgeving voor ondernemers te houden – waaronder inschrijving in het Handelsregister.
De plicht is in onze rechtstaat de onlosmakelijke keerzijde van recht, en omgekeerd.
De verplichting door de overheid aan een arts om zich te gedragen als ondernemer impliceert het recht van die arts op voorwaarden om zich tenminste als ondernemer te kunnen handhaven en zich als zodanig liefst te kunnen ontplooien. Dit handhaven en zich ontplooien staat overigens vanzelfsprekend geheel ten dienste van versterking van Nederlands economie, omdat artsen door hun dienstverlening daaraan – ook reeds zonder dat zij als ondernemer hoefden te worden geregistreerd in het handelsregister – hun specifieke bijdrage leverden en leveren.
(Ondernemingen van) CAM-artsen verdienen uit gelijkheidsbeginsel voluit het profijt van de voorwaarden die ook andere ondernemingen uit hoofde van hun inschrijving in het Handelsregister en contributie aan de Kamer van Koophandel genieten.
Artsen – CAM-artsen daaronder begrepen – hebben de verplichting hun praktijken als onderneming te registreren in het Handelsregister. De door diezelfde overheid in het leven geroepen publieksrechtelijke bestuursorganen hebben daartegenover de verplichting het bestaansrecht van die ondernemingen te erkennen en die ondernemingen de faciliteiten te bieden die ze ook andere ondernemingen biedt.
CAM-artsen willen niets liever dan gewoon hun diensten verlenen binnen het kader van hun praktijk als bedrijf. In het bijzonder de CAM-artsen ondernemen op duurzame wijze. De mogelijkheid tot het verlenen van hun diensten ontlenen zij ondermeer aan hun universitaire opleiding tot arts, hun registratie als zodanig en niet in de laatste plaats aan het op peil houden van hun kennis, kunde en vaardigheden door hun dagelijkse arbeid en hun door hun beroepsverenigingen voorgeschreven nascholingsactiviteiten.
Nu dreigt echter diezelfde overheid een aantal zeer essentiële pijlers onder de bedrijven c.q. praktijken van CAM-artsen vandaan te trekken en daarmee de bestaanszekerheid van die bedrijven ernstig aan te tasten. Ten zeerste wordt gevreesd dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport regelgeving betreffende voorziene herregistratie van artsen zal afkondigen waarbij het CAM-artsen onmogelijk wordt gemaakt om op basis van hun huidige dienstverlening als arts op termijn nog überhaupt arts te kunnen blijven. Wordt dergelijke regelgeving doorgevoerd, dan zullen zij hun diensten die voor een zeer groot deel bestaan uit activiteiten waarvoor hun artsenregistratie de basis vormt (dezelfde activiteiten die strikt regulier werkende artsen eveneens verrichten en die voor hen wel mogen meewegen voor de vereisten voor herregistratie als arts) desondanks niet meer mogen uitvoeren. Op dat moment mogen zij veel verrichtingen niet meer uitvoeren omdat hun recht daartoe ontvalt, waarmee zeer essentiële grond aan hun onderneming komt te ontvallen. Werkelijk gevreesd moet worden dat veel van ondernemingen van CAM-artsen dan niet meer als zodanig zullen kunnen overleven.
Het betreft overigens een niet te veronachtzamen aantal van circa 1100 (!) artsen en even zoveel kleinschalige gezonde ondernemingen!
Appel:
Als Handelsregister geregistreerde ondernemer en daarmee belanghebbende in dezen doe ik onder verwijzing naar de onder ‘gegeven’ genoemde feiten uw ministerie de ernstige en dringende oproep om al het mogelijke te doen om
- althans te voorkomen dat er van overheidswege, c.q. vanuit het Ministerie van VWS, regelgeving afgekondigd wordt die de ondernemingen van CAM-artsen, in het bijzonder hun artsenpraktijken, het voortbestaan onmogelijk gemaakt wordt
- daarmede te voorkómen dat aan consumenten de vrijheid ontnomen zou worden om te kunnen kiezen voor de duurzame kwalitatieve zorg die CAM-artsen hen (nu nog) bieden
- CAM-artsen de ruimte om normaal gezond en duurzaam te kunnen ondernemen op de manier zoals zij dat al jaren lang deden en nog doen, recentelijk door de verplichting tot registratie in het Handelsregister nog extra verklaard als ondernemer, tenminste veilig te stellen.
Ik vertrouw er als Handelsregistergeregistreerde ondernemer op dat u ook voor mij en mijn collega’s doen zult waarvan u in uw missie, visie en strategie getuigt.
A.C.F.M. Korthout, arts
Praktijk voor Natuurgeneeskunde te Sleeuwijk
KvK Brabant 17250040